Czy kiedykolwiek chciałeś stworzyć ostateczną kuchnię, która mogłaby rywalizować z kucharzem? Byłaby ona wypełniona wszystkimi najlepszymi kuchennymi niezbędnikami, jakich kiedykolwiek mógłbyś potrzebować, aby ugotować wszystkie potrawy, jakich tylko zapragniesz. Według firmy badawczej NPD, istnieje wzrost millenialsów wybierających gotowanie w domu zamiast stołowania się na mieście - możemy sobie tylko wyobrazić, że wielu z was czyta to i kiwa głową w porozumieniu. Dla nas gotowanie stało się niczym medytacja.
Gotowanie to naprawdę przyjemna rozrywka, która uwalnia nas od ekranów - które, według sondażu CooperVision i OnePoll, zajmują obecnie połowę naszych godzin czuwania. Coraz częściej szukamy czasu, aby stworzyć pyszne jedzenie, które pozwala nam połączyć się z innymi przy stole.
Teraz jest idealny czas, aby zreorganizować swoją kuchnię i ustawić go na sukces gotowania. Jeśli nie jesteś pewien, w co zainwestować, to nie stresuj się. Mamy cię pod opieką. Poprosiliśmy kilku z naszych ulubionych szefów kuchni, aby podzielić się najlepszymi niezbędnikami kuchennymi, które są warte swoich pieniędzy i dlaczego. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, co powinieneś kupić teraz, więc następny obiad party jest całkowicie uruchomienie marzeń.
Niezbędnik Szefa Kuchni Masaharu Morimoto
"Ostre noże są zdecydowanie jednym z najważniejszych narzędzi w kolekcji szefa kuchni. Są one sercem kuchni. W przypadku kuchni japońskiej, czas, przez który kucharz trzyma nóż i pracuje nim jest relatywnie dłuższy niż w przypadku innych kuchni. To sprawia, że równowaga i wyczucie są jeszcze ważniejsze. Ponadto, noże są tradycyjnie uważane za święte w kulturze japońskiej. Japońscy kucharze wierzą, że nasza dusza przechodzi do naszych noży, kiedy zaczynamy ich używać."
Niezbędnik Szefa Kuchni Roberta Irvine'a
"Każda kuchnia powinna mieć trzy rodzaje noży: nóż szefa kuchni do siekania i krojenia, mniejszy uniwersalny nóż do warzyw i nóż do przytrzymywania żywności jedną ręką i krojenia drugą. Dobrą zasadą jest dobieranie wielkości noża do wielkości zadania. Musisz pokroić całego kurczaka lub dużego melona? Będziesz potrzebował długiego noża szefa kuchni, który może dotrzeć przez całą średnicę cokolwiek próbujesz pokroić w jednym plasterku,"
Szef Irvine powiedział również, że jeśli próbujesz pokroić cebulę w kostkę lub kabaczek w plasterki, mniejsze/krótsze ostrze, takie jak santoku, jest idealne do tego zadania.
Niezbędnik Szefa Kuchni Scotta Conanta
"Jedną z rzeczy w gotowaniu w domu, która jest frustrująca w porównaniu z gotowaniem w restauracji, jest brak możliwości bycia kapryśnym. W domu, nie mamy zazwyczaj tak szeroki zakres składników na wyciągnięcie ręki, że mamy w restauracjach. Nie musimy też mieć tylu urządzeń. Ja zawsze mam Vita-Prep, więc mam potężne urządzenie do robienia puree lub emulgowania. Dodatkowo, ręczny blender działa jako ważne narzędzie do przygotowywania emulsji w garnku. Te dwie rzeczy są dla mnie niezbędne".
Kuchenne niezbędniki szefa kuchni Paula Wahlberga
"Jest kilka rzeczy, które są niezbędne w kuchni, których normalnie byśmy się nie spodziewali. Japońska mandolina jest narzędziem, którego często używam i jest świetnym substytutem dla używania noża."
"Absolutnie uwielbiam wspaniałe patelnie platerowane lub żeliwne, które są trwałe, wytrzymałe i po prostu sprawiają, że czujesz się pewnie w kuchni".
Szef kuchni Nick Gaube z Quality Italian's Kitchen Essentials
"Łyżka jest tak wszechstronne narzędzie w kuchni, myślę, że dlatego tak wielu szefów kuchni obsesję na punkcie znalezienia idealny jeden. To nie tylko może być używany do smaku swoje kreacje, ale w szczyptę, może być używany jako urządzenie pomiarowe, prowizoryczny szpatułka, szczypce i trzepaczka. Czasami, oprócz mojego noża, jest to jedyne narzędzie, którego używam przez cały dzień. Łyżka Gray Kunz jest, moim zdaniem, łyżką idealną. Jest wystarczająco solidna, aby sprawiała wrażenie masywnej, ale nadal zachowuje delikatność dzięki swojemu kształtowi i konstrukcji."
"Narzędziem, które zawsze mam w pobliżu jest moja obieraczka Kuhn Rikon. Nie tylko świetnie nadaje się do warzyw, ale jest to jedno z moich ulubionych zastosowań do golenia twardego sera na sałatkach lub grillowanych warzywach. Ponadto, jest dostępna w wielu zabawnych i jaskrawych kolorach, dzięki czemu łatwo ją rozpoznać w kuchni. Plastikowa rączka i minimalistyczny design sprawiają, że nie trzeba wydawać dużo pieniędzy."
"Jedną z rzeczy, których nauczyłem się na początku mojej kariery jest to, że nie ma znaczenia, jak drogi jest twój nóż; jeśli nie jest ostry, nie będzie ciął. Dobry szef kuchni jest również dobry w utrzymaniu swoich narzędzi, a to obejmuje ostrzenie noży. Jednym z narzędzi, bez którego nie mogę się obejść, jest mój kamień wodny o ziarnistości 1000/6000. Szybko i bezpiecznie ostrzy noże. Posiadanie ostrego noża nie tylko ułatwia proste zadania związane z cięciem, ale także czyni je bezpieczniejszymi. Użycie mniejszej siły do cięcia oznacza mniejsze prawdopodobieństwo poślizgnięcia się i skaleczenia."
Szef kuchni Antonio Mora z Quality Meats "Kitchen Essentials
"Pracowałem z szefem kuchni przez osiem lat i wolno nam było używać tylko jednego noża do wszystkiego: 8-calowy klasyczny nóż szefa kuchni Wusthof. Jest trwały, wszechstronny i łatwy do utrzymania ostrości. Możesz wykonywać zadania od krojenia ryb, mielenia ziół i siekania cebuli po krojenie wędzonego łososia bez wysiłku."
"Posiadanie dobrej deski do krojenia jest również kluczowe. Może ona przetrwać pokolenia. Wolę cięższe deski, które nie przesuwają się tak bardzo, jak niektóre lżejsze lub plastikowe. Uwielbiam też dotyk drewna, a ponieważ jest ono bardziej miękkie, mój nóż nie tępi się tak szybko, jak w przypadku twardych plastikowych desek. Mój blok Boos z końcówką ziarna jest niesamowity".
Szef kuchni Robert Irvine również zaleca posiadanie pod ręką trwałej deski do krojenia: "Niezależnie od tego, czy jest to drewno czy plastik, dobra deska do krojenia jest bardzo ważna. Staraj się unikać przezroczystego plastiku i cienkich desek do krojenia. Ponadto, zawsze umieszczaj wilgotny ręcznik pod deską do krojenia, aby nie ślizgała się podczas używania."
"Na koniec, potrzebujesz czegoś do gotowania. Moim najlepszym wyborem jest Le Creuset. Produkty tej marki są trwałe, starczają na zawsze i są bardzo wszechstronne - od gotowania wody na makaron po duszenie, a nawet gotowanie w nich chleba. Mój trzykwaterowy holenderski piekarnik jest naczyniem, którego używam najczęściej".
Kuchenne niezbędniki szefowej kuchni Candace Nelson
"Ja również wskoczyłem na bandwagon soku z selera. Każdego ranka moja sokowirówka Breville wiruje przez łodygi selera, przekształcając je w świeży, detoksykujący, bogaty w składniki odżywcze sok dzięki technologii zimnego wirowania."
"Uwielbiam prosty graficzny kształt ciasta bundt, a patelnie bundt firmy Nordic Ware są złotym standardem. Jej oszałamiające formy kształtują każdy przepis na ciasto w tort na specjalną okazję, bez żadnej dodatkowej pracy z mojej strony."
Niezbędniki szefa kuchni Marco Canory
"Świeże zioła i przyprawy są najsmaczniejsze i najzdrowsze, gdy są rozdrobnione i spożywane od razu. Używam tego tradycyjnego narzędzia do rozdrabniania ziół, takich jak oregano, mięta, pietruszka i rozmaryn, a także całych przypraw, takich jak ziarna pieprzu, całe suszone chili, kolendra i nasiona kminu. Uwielbiam dodawać klasyczne toskańskie smaki, takie jak świeżo sproszkowany rozmaryn, wyciśnięty sok z cytryny i łyżkę stołową oliwy z oliwek extra virgin do mojego bulionu kostnego."
"Wierzymy, że dobrej jakości tłuszcze, takie jak żółtka jaj, mleko kokosowe, pełnotłusta śmietana, oliwa z oliwek lub olej kokosowy, masło lub ser, są niezbędną częścią zdrowej, satysfakcjonującej diety. Po dodaniu do pysznego bulionu tworzą aksamitną konsystencję wspaniałego cappuccino. Te małe, zasilane bateriami, ręczne brzęczyki pomagają w tworzeniu emulsji, rozprowadzając te składniki w całym bulionie, zamiast pozwalać im unosić się na powierzchni."
"Skimmer z drobnymi oczkami do rosołu jest niezbędny podczas robienia własnego rosołu w domu. Eliminuje on zanieczyszczenia."
Chef David Kuo z Little Fatty's Kitchen Essentials
"Tasaki Chan Chi Kee są najlepsze. Są bardzo wszechstronne i mogą siekać, julienne, rzeźnik, i plasterki. Używamy ich codziennie w restauracji; to woły robocze. Nóż jest wykonany ze stali węglowej, dzięki czemu pozostaje bardzo ostry, a ponadto łatwo go ostrzyć za pomocą stali do noży. Jego przystępna cena i wyjątkowa wydajność sprawiają, że jest to niezbędny element wyposażenia kuchni."
"Krajalnica mandolina ułatwia krojenie cienkich jak papier warzyw. Używamy jej do krojenia rzodkiewek, papryczek jalapenos i ogórków, aby uzyskać ładne, cienkie plasterki. Jest naprawdę niedroga i działa jak urok. Upewnij się tylko, że używasz dwóch gumowych rękawiczek na ręce krojącej, aby upewnić się, że nie skaleczysz się o ostre ostrze."
Szef kuchni Hamasaku i Umi by Hamasaku's Kitchen Essentials
"To jest bardzo wszechstronne. Można gotować tak wiele potraw z nim. Ryż przyrządzony z Donabe smakuje najlepiej. Można z niego gotować na parze, przyrządzać gulasz, sukiyaki i wiele innych. Jest świetny, ponieważ możesz gotować na dużym ogniu, a on nagrzewa się powoli i zachowuje ciepło. Jeśli kochasz japońską kuchnię, to jest to niezbędne narzędzie."
"Jeśli Donabe wygląda zbyt onieśmielająco, możesz zrobić to samo z japońskim indukcyjnym kuchenką do gotowania ryżu. Jest lepszy niż wersja instant, ale może całkiem sporo zrobić to samo, a nawet więcej."
"[Pałeczki to] jedyne narzędzie kuchenne, z którym musisz gotować i talerzować. Można nimi zastąpić szczypce, trzepaczkę i szpatułkę. Używam ich podczas gotowania wszystkiego i muszę czyścić tylko jedną rzecz. Sai bashi jest tanie, ale możesz potrzebować trochę praktyki, ponieważ są długie, ale kiedy już się do tego przyzwyczaisz, nie będziesz potrzebował niczego innego."
Niezbędnik kuchenny szefowej kuchni Moniki Oleas
"Bardzo wszechstronny nóż, którego można używać do wszystkiego. Łatwy do krojenia mięsa, warzyw, itp., to jedyny nóż, którego potrzebujesz w kuchni. Jest bardziej wszechstronny i lżejszy niż nóż szefa kuchni. W domu używam tylko noża santoku. Nie chcę robić zbyt dużego bałaganu. Z tych trzech przedmiotów, można gotować większość japońskich potraw w domu."
"Jeden z moich mentorów podarował mi tajski nóż do rzeźbienia w kuchni, który teraz używam na co dzień. Nie sądziłem, że będę często używał małego noża tourné, dopóki go nie dostałem. Od tego czasu włączyłem go do moich codziennych narzędzi do czyszczenia warzyw korzeniowych. Jest to nóż o bardzo cienkich krawędziach, który może obejść wierzchołki warzyw podczas procesu czyszczenia. W restauracji dobrze czyścimy nasze warzywa. Marchewki Baby Heirloom, które podajemy do naszych warzyw Crudité. Upewniamy się, że każda marchewka jest dobrze oczyszczona od szyi do dołu. Jak również wiele innych warzyw korzeniowych, upewniamy się, że wszystkie są dobrze umyte. Na wypadek, gdyby nasi czytelnicy wybrali się kiedyś na targ, niektóre warzywa nie są tak czyste, jak te ze sklepu spożywczego. Niezbędne jest czyszczenie warzyw korzeniowych i wielu innych warzyw."
"Kiedy jestem na linii, pracując na stacji, zawsze upewniam się, że mam moją łyżkę Gray Kunz pod ręką. Ta szczególna łyżka jest mi bliska, ponieważ otrzymałem specjalną edycję Gold Kunz od jednego z moich mentorów - szefów kuchni. Mam tę łyżkę od czasu wydania edycji specjalnej około pięć lat temu. Proporcje łyżki są nieco inne niż zwykłych łyżek. Miska jest większa, mieści dokładnie 2,5 łyżki stołowej i ma lekko zwężającą się krawędź. Łyżka ta może być używana do wszystkiego: przyprawiania potraw, smakowania zupy, przewracania, mieszania i wielu innych rzeczy.
"Zawsze mam przy sobie łyżkę Gray Kunz jako część moich narzędzi do mise en place. Używam jej do próbowania sosów i przygotowywania potraw przed podaniem ich naszym gościom. Zawsze dobrze jest mieć łyżkę gotową do spróbowania potraw, które przygotowujesz dla rodziny, przyjaciół i gości. Ważne jest, aby upewnić się, że jedzenie, które przyrządzasz spełnia Twoje standardy przed podaniem go gościom."
Szef kuchni Neal Fraser z Redbird i Vibiana's Kitchen Essentials
"Stalowa patelnia do smażenia jest niezbędna do uzyskania twardej panierki na przegrzebkach, rybach i stekach. W Redbird używamy stalowej patelni sauté do przegrzebków w naszym menu obiadowym."
"Jest to jeden z moich must-haves dla wielu potraw. Świetnie nadaje się do uzyskania idealnej skórki cytrynowej, do jasnej gremolaty lub jako dodatek do cytrynowych naleśników z ricotty. W Redbird, używamy Microplane do drobnego ścierania bottargi podawanej na wierzchu naszych papryczek shishito."
"Łopatka do ryb ma inny kształt niż przeciętny gigantyczny opiekacz do hamburgerów, zapewniając większą kontrolę nad przewracaniem, czy to na patelni sauté z czarnej stali, czy na grillu. Używam jej codziennie do łososia i dzikiego okonia pasiastego w naszym menu obiadowym."
Niezbędnik Szefa Kuchni Charlesa Namby
"Nie są to najbardziej efektowne przedmioty, ale pojemniki delikatesowe są naprawdę niezbędne w kuchni. Używamy ich w trzech rozmiarach - 8 uncji, 16 uncji i 32 uncje - i pomagają nam zaoszczędzić miejsce, ponieważ łatwo je układać w stos, a także utrzymać porządek w naszej małej przestrzeni. Można je również myć w zmywarce, więc można z nich korzystać przez wiele lat."
"Ostre noże są również niezbędne, więc zawsze mam przy sobie dobry kamień do ostrzenia. Pracuję głównie z japońskimi nożami, więc używam japońskich mokrych kamieni, które wymagają trochę treningu, aby używać ich prawidłowo."
Kuchenne niezbędniki szefa kuchni Jasona Neroni
"Uwielbiam moją wagę do ryb Saint Peter, ponieważ jest to jedno z najlepszych narzędzi do gotowania ryb. Utrzymuje całą powierzchnię filetu w kontakcie z patelnią zapewniając, że ryba jest delikatnie i równomiernie ugotowana. To narzędzie jest eleganckie, nowoczesne i spełnia swoje zadanie."
"Te pęsety są uniwersalnym narzędziem do wielu różnych rzeczy, od platerowania potraw do kręcenia makaronu. Szczególnie podoba mi się to, że są w kolorze niebieskim Luke'a Skywalkera".
Niezbędnik Szefa Kuchni Waltera Manzke
"Prasa do kaczki jest niezbędna w mojej kuchni w République. Jest używana do jednego z moich ulubionych dań, kaczki à la Presse, a także używamy jej do robienia sosów z krewetek i homara."
"Uwielbiam używać blendera i używam go codziennie do robienia przecierów i sosów".
Więcej na: http://urzadzamy-mieszaknie.pl