Dzięki swojemu nowemu programowi telewizyjnemu na TLC, renowacji swojego nowego domu w Los Angeles i nowej roli doradcy artystycznego w LG Studio - projektant wnętrz i osobowość telewizyjna Nate Berkus spędza ostatnio dużo czasu na myśleniu o kuchniach. Berkus, który ma ponad 20 lat doświadczenia w projektowaniu wnętrz, stał się w pewnym sensie zaklinaczem kuchni, często pracując z ekspercką mieszanką materiałów, ponadczasowych projektów i wysokiej funkcjonalności. Przykład: jego ostatnia kuchnia w starym mieszkaniu w Greenwich Village to w zasadzie Święty Graal nowojorskich kuchni, łączący wyspę z litego mosiądzu z marmurowym blatem, czarne lakierowane szafki, płytki i świetlik wychodzący na panoramę miasta.

Jego nowa kuchnia w Los Angeles zapowiada się równie dobrze: "Nasz nowy dom w Los Angeles będzie miał biały kamienny blat na wyspie i matowy czarny kamień na obrzeżach kuchni - uwielbiam te rzeczy razem. Wyspa będzie w kolorze kredowej szarości, a szafki będą pomalowane na kolor szpachlowy." I choć nie możemy się doczekać, aby zobaczyć wynik jego najnowszego przedsięwzięcia projektowego, możemy przynajmniej wybrać jego mózg na to, co trzeba zrobić, aby wykonać idealną kuchnię i jakie błędy unikać za wszelką cenę.

Miej odpowiedni plan na miejscu

"Zanim weźmiesz do ręki młotek, musisz mieć odpowiedni plan" - mówi Berkus. "Musisz poświęcić czas na wprowadzenie wykonawcy, przynieść w malarza, przynieść w hydraulika, i naprawdę dowiedzieć się, co dokładny budżet na pracę będzie, a następnie można rozpocząć podejmowanie decyzji zabawa o tym, co wykończenia można dostać, aby umieścić w".

Popularne programy telewizyjne renowacji może mieć coś wspólnego z ludzi skrzywione oczekiwania dotyczące remontu, dodaje. "Błąd, że ludzie popełniają jest to, że oglądają projekt w telewizji i myślą, oh, mogę zrobić to sam w weekend. I tak nagle, zaczynają rozpruwając ich szafki i wyciągając swoje urządzenia, a oni znaleźć się nie tylko przytłoczony, ale o płacić więcej niż pierwotnie, gdyby przyniósł odpowiednie osoby w celu dopasowania pracy."

Bądź realistą, jeśli chodzi o zakres

"Pierwszą rzeczą, jaką należy sobie zadać, jest 'Jaki jest realistyczny zakres tego projektu w oparciu o to, ile pieniędzy mam do wydania'?" sugeruje projektant. Zadawanie sobie - lub wykonawcy - właściwych pytań przed rozpoczęciem może pomóc w dokładnym zaplanowaniu zakresu projektu i utrzymaniu realistycznych oczekiwań.

Czy stać Cię na wyrwanie szafek, czy może powinieneś je pomalować? Czy możesz sobie pozwolić na wyrwanie blatów - co wymaga powrotu hydraulika i ponownej instalacji baterii i zlewu - czy też możesz żyć z blatami lub zmienić wykończenie, aby zaoszczędzić pieniądze? Na co powinien być przeznaczony Twój budżet? Co jest dla Ciebie najważniejsze? Wszystkie te pytania mogą pomóc ustalić priorytety potrzeb i chęci - i ostatecznie doprowadzić do lepszego planu ataku.

Stań po stronie ponadczasowości

Zapytany o nadchodzące trendy w kuchni na rok 2017, Berkus szybko namawiał nas do trzymania się z dala od trendów i pozostania po stronie ponadczasowości i klasyki. "To nie jest miejsce, aby zacząć eksperymentować z trendami", mówi. "Twoja kuchnia powinna być mieszanką wykończeń, które są obecne od 1920 roku. Im bardziej klasycznie, im czyściej, im prościej, tym lepiej. Twoja osobowość może prześwitywać przez to, co masz na blatach, jakich serwetek używasz, jakie są Twoje kubki do kawy, jaki zestaw naczyń kupujesz. Ale nie wierzę w ideę podążania za trendem, który wymagałby wezwania wykonawcy, aby go zmienić".

Aby wybrać odpowiednie wykończenia, projektant zaleca myślenie o stylach, które były na zawsze: płytki metra, marmur, malowane lub drewniane szafki, gliniane płytki, terakota, brąz, mosiądz lub stal nierdzewna. "To wszystko są rzeczy, które były przez długi czas. Chcesz przerobić kuchnię raz, stanąć w niej 10 lat od dzisiaj i nadal kochać decyzje, które podjąłeś" - wyjaśnia Berkus.

Zainwestuj w sprzęt AGD

Jeśli chodzi o priorytety konkretnych funkcji, Berkus mówi, że urządzenia są jednym z najważniejszych obszarów, aby nie skąpić na: "Urządzenia nie są miejscem do cięcia kosztów, ponieważ wniosek jest taki, że bez względu na to, ile troski, myśli, i krew, pot i łzy iść do planowania wszystkich dekoracyjnych wykończeń, jeśli twoje urządzenia nie są niezawodne i dobrze wykonane, to nie ma znaczenia - nie można zabawiać, nie można gotować, nie można zrobić sobie kawę rano - więc jest to sytuacja, aby uniknąć," mówi.

Dla niego połączenie funkcjonalności i stylu urządzeń wysokiej jakości to luksus, który wykracza daleko poza posiadanie kuchni wyłożonej marmurem: "LG wie, jak uwolnić czas ludzi poprzez wbudowanie wszystkich tych funkcji, które pozwalają ludziom spędzać więcej czasu na rozmowach i rozrywce w swojej przestrzeni, a nie na próbach przygotowania obiadu. Prawdziwie interesującą rzeczą w moim partnerstwie z LG Studio i mojej roli jako doradcy artystycznego jest to, że LG Studio naprawdę oznacza najlepsze w swojej klasie innowacje i technologie.

"Jest to firma, która równie mocno dba o design i estetykę. To, co naprawdę spodobało mi się w tej współpracy, to fakt, że moim zdaniem urządzenia powinny być zaprojektowane tak, aby cicho i płynnie integrować się z każdym projektem kuchni. Linia Studio jest monochromatyczna; czy to tradycyjna stal nierdzewna, czy nowa czarna stal nierdzewna, oba są ciepłymi, wyrafinowanymi wykończeniami, które naprawdę dobrze komponują się z każdym stylem kuchni."

Berkus, który ma tendencję do pozostawiania gotowania swojemu mężowi, Jeremiahowi Brentowi, mówi nam, że ma tendencję do skupiania się raczej na formie niż na funkcji: "Najnowszą rzeczą, która się dzieje, a która była interesującą zagadką do rozwiązania pod względem wzornictwa, była ta funkcja na lodówce z linii LG Studio, która nazywa się Instaview: Dwukrotne puknięcie w szybę powoduje podświetlenie wnętrza lodówki, dzięki czemu można do niej zajrzeć bez marnowania energii. Wizualnie, jest to duży panel szklany, który staje się całkowicie nieprzezroczysty, gdy nie jest używany, więc nadal jest całkowicie monochromatyczny. To właśnie mam na myśli, kiedy mówię, że technologia i innowacje powinny nam służyć; nie powinny być krzykliwe z punktu widzenia projektowania."

Mieszaj wykończenia

Podczas pracy nad linią urządzeń dla LG Studio, projektant wyjaśnił, jak on poszedł o wyborze wykończeń, które będą mieszać się w amerykańskiej kuchni: "Zrobiliśmy głębokie nurkowanie w wykończeniach, które moim zdaniem będą w ciągu najbliższych 10 lat. Wybraliśmy te wykończenia w oparciu o 60 różnych opcji, które ludzie mają przy projektowaniu swoich kuchni - nowa czarna stal nierdzewna wygląda pięknie z jasnym dębem szafki, ale to będzie wyglądać świetnie z szarym lub białym malowane szafki shaker.

"Zadaliśmy sobie pytanie: 'Po jakie materiały na tylną ścianę ludzie sięgają teraz naprawdę? Czy jest to klasyczna biała płytka z lat 20-tych, czy blado-szara płytka z metra, marmur Carrara, marmur posągowy, marmur Calcutta, czarny granit, steatyt, czarny marmur z białymi żyłkami? Mieliśmy ze sobą wszystkie te wykończenia i wszystkie te obrazy, i spojrzeliśmy na to, co klasyczny Amerykanin może mieć z tymi wszystkimi różnymi opcjami i wybraliśmy wykończenia, które naszym zdaniem będą naprawdę dobrze z nimi wyglądać, przez wiele lat."

Kiedy zapytaliśmy Berkusa, jak mieszać i dopasowywać wszystkie te wykończenia w jednej kuchni, odpowiedział, że jeśli trzymasz się ponadczasowej palety, powinieneś być w stanie mieszać je wszystkie bezproblemowo: "Tak długo, jak pracujesz z klasycznymi materiałami, możesz je łączyć w dowolny sposób" - mówi. "Kiedy pracujesz z tradycyjnym słownictwem, myślę, że fajnie jest mieszać te wykończenia. A jeśli chodzi o urządzenia - jedyną zasadą jest to, że naprawdę wolę, aby wszystkie urządzenia w pomieszczeniu pasowały do siebie. Wszystko inne jest trochę do wzięcia".

Nie daj się ponieść trendom

Numer jeden błąd Berkus widzi właściciele domów zrobić z ich remontu kuchni: Dają się porwać trendom. "Idą na expo i widzą blat, który, gdy się na nim oprzesz, zmienia kolor, lub widzą te rodzaj jasnych lakierowanych kolorów na szafkach kuchennych, które - jak sądzę - są nowe i ekscytujące", ale mówi, że nie wytrzymują próby czasu. "Czy możesz zatrzymać pociąg i wyobrazić sobie siebie z jabłkowo-zieloną szafką? Czy to naprawdę wytrzyma próbę czasu? Jest to pytanie, które zawsze zadaję sobie i zawsze zadaję je w imieniu właścicieli domów, dla których pracuję."

Pracuj z tym, co masz

Dzięki swoim klientom i programom telewizyjnym, Berkus jest ekspertem w zakresie cięcia kosztów w dużych projektach remontowych. Jego główna rada: Pracuj z tym, co już masz, tak bardzo jak to możliwe. "Naprawdę musisz zrobić bilans tego, co masz i zobaczyć, czy możesz pracować z czymś, co masz. Jeśli nie możesz, a następnie czekać, aż można rzeczywiście zrobić to poprawnie. Każdy broker nieruchomości powie Ci, że inwestowanie w kuchni jest najprostszym sposobem, aby dodać wartość do swojego domu. I wiele osób będzie czekać, aż będą mogli naprawdę mieć kuchnię swoich marzeń."

Sugeruje on kilka różnych sposobów na recykling tego, co już posiadasz bez wyrywania wszystkiego na zewnątrz i zaczynania od nowa: "Pomaluj szafki, zamiast je wymieniać. Wymień tylko drzwi, jeśli nie lubisz stylu drzwi - można zaoszczędzić mnóstwo pieniędzy, i to jest coś, co ludzie mogą rzeczywiście zrobić sami. Malowanie własnych szafek nie jest aż tak skomplikowane. To jest czasochłonne, i trzeba je przygotować prawidłowo, ale to jest coś, co można zaoszczędzić dużo pieniędzy na. Możesz wypełnić otwory, w których są stare gałki szpachlą do drewna, zeszlifować je i zamienić gałkę na czterocalowy uchwyt.

Innym sposobem na obniżenie kosztów jest po prostu zmiana mniejszych detali.

"Możesz również wymienić zawieszki nad wyspą na coś, co wydaje ci się świeże - czy to stary lampion, który znalazłeś w sieci, czy piękny szklany globus. Jeśli wykonasz swoją pracę domową i naprawdę przeszukasz internet, możesz znaleźć coś w naprawdę dobrej cenie."