Niezależnie od tego, czy jesteś prawdziwym domowym szefem kuchni, czy też do tej pory większość swoich posiłków gotowałeś w mikrofalówce, będziesz chciał się upewnić, że twoja gra w noże jest na najwyższym poziomie - oto kilka niezbędnych rzeczy, które szefowie kuchni polecają. Tak łatwo jest podnieść każdy nóż w szufladzie i użyć go do wszystkiego, od krojenia pomidorów do trybowania kurczaka, ale każdy dobry szef kuchni wie, że każda żywność i każdy rodzaj cięcia nożem wymaga specjalnego noża. Po tym wszystkim, używając ząbkowanego noża do chleba do julienne szparagów lub próbując pokroić bagietkę nożem do odkostniania może okazać się nieco trudne. Jeśli to dla Ciebie nowość, nie martw się - zaraz Ci to wyjaśnimy.
Czy chcesz wymienić swoje wysłużone noże z pierwszego mieszkania? Obiecujemy, że jeśli wiesz, czego szukasz, nie pożałujesz tej inwestycji. Poniżej przedstawiamy najlepsze noże kuchenne (i ich akcesoria), jakich możesz potrzebować, wraz z przydatnym opisem, do czego dokładnie można ich używać. Kto wie? Ten tasak do warzyw może być kluczem, który uwolni Twój potencjał gwiazdy kuchni!
Nóż szefa kuchni
Nóż szefa kuchni to koń roboczy w Twojej kuchni, który poradzi sobie z każdym zadaniem, od siekania twardego jarmużu po szatkowanie czosnku. Sprawi, że krojenie tatara w kostkę stanie się dziecinnie proste i będzie Ci dobrze służył do wszystkiego, od julienningu po mielenie imbiru. Jeśli kupisz tylko jeden dobrej jakości nóż, powinien to być właśnie ten.
Paring Knife
W zasadzie miniaturowy nóż szefa kuchni, nóż paring jest najlepiej używany do mniejszych prac, takich jak obieranie owoców i warzyw, usuwanie góry z truskawek, deveining krewetki, lub usuwanie nasion z ostrej papryki - w zasadzie wszystko, co nóż szefa kuchni może być zbyt niezgrabne i ponadgabarytowych dla.
Nóż ząbkowany
Inaczej znany jako nóż do chleba, duży ząbkowany nóż jest przeznaczony do cięcia przez twardy chleb i chrupiące skórki. Jest to również poręczne narzędzie do siekania czekolady, krojenia ciasta lub usuwania zewnętrznej skórki z melona.
Nóż do trybowania
Zaprojektowany do tunelowania wzdłuż kości, ten nóż ma cienkie, elastyczne ostrze, które sprawia, że usuwanie kości lub skóry z mięsa i ryb jest wyjątkowo łatwe. Jest również świetny do cienkiego krojenia szynki lub wędzonego łososia.
Nóż do carvingu
Długie ostrze noża do rzeźbienia sprawia, że jest to go-to do przygotowania pieczonych mięs i ryb. W przeciwieństwie do noży do trybowania, te działają najlepiej na gotowanych lub pieczonych mięs, takich jak indyk na Święto Dziękczynienia, na przykład. Często są one dostarczane w zestawie do rzeźbienia, który zawiera również widelec, aby pomóc utrzymać pieczeń w miejscu podczas krojenia.
Tasak do warzyw
Tradycyjny w Azji, kwadratowy tasak do warzyw jest przeznaczony do czystego krojenia dużych porcji warzyw i innych, delikatniejszych produktów bez kości. Jest fantastyczny do krojenia w juliennery, miażdżenia i mielenia czosnku, a nawet krojenia steków.
Noże do sera
Wszyscy wiemy, co te są dla. Choć zestaw noży do sera może wydawać się nieco frywolne, nóż do masła nie jest odpowiedni mecz dla Twojego fantazyjnego Brillat-Savarin. Dobry zestaw do sera będzie zawierał nóż do miękkich serów, jeden do półtwardych serów, jeden do twardych serów i widelec do trzymania twardego sera w miejscu.
Ostrzałka do noży
Niezbędne do utrzymania noży, ostrzałka do noży lub honowania stali pomoże utrzymać noże w ich najwyższej ostrości tak długo, jak to możliwe. Oznacza to dłuższą żywotność, jak również czystsze przygotowanie żywności. Win-win!
Next Up: Nowojorski szef kuchni oprowadza nas po dziewięciu rodzajach cięć nożem.